Omgeving

 

Lissendorf  
   

Lissendorf is een gezellig dorpje in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van het district Vulkaneifel. Met zijn 10.37 km² en 1117 inwoners is het één van de pittoreske dorpjes dat het Eifelgebied telt.

 

De river 'De Kyll' scheidt Lissendorf van zijn buurgemeente Birgel. Deze rivier ontspringt nabij de Belgische grens en mond 142 km later uit in de Moezel nabij Trier.

 

Historisch gezien ligt Lissendorf langs een belangrijke Romeinse weg, nl. de Via Agrippa, die Trier met Keulen verbindt. In het huidige Lissendorf heeft deze weg de tand der tijds niet kunnen doorstaan en heeft plaats geruimd voor de modernere spoorverbinding tussen Trier en Keulen.

   
Vulkaaneifel  
   

De Eifel, of de Vulkan-Eifel zoals veelal aangegeven, is een vulkanisch gebied gelegen ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Hoewel de ondergrond nog steeds geologisch actief is, dateren de laatste uitbarstingen zo een 10000 jaar geleden. Doch zijn de restanten nog steeds alom aanwezig in het Eifelse landschap. De kraters van weleer hebben zich in de loop der jaren gevuld met grondwater en vormen nu her en der ronde meren, de zogenaamde Maren.

 

Landschappelijk wordt de Eifel onderverdeelt in vier regio’s: Nordeifel, Sudeifel, Ahrvallei en Vulkaneifel. Lissendorf ligt op de grens van de Vulkaneifel genoemd naar de onmiskenbare vulkanische activiteit dat in het verleden plaatsvond. Markante basaltkernen van de Hohe Acht (747 m.), de Nürburg (678 m.), de Hochkel (674 m.) en de Ernstberg (700 m.) werden in het Tertiair (65,5 tot 2,588 miljoen jaar geleden) gevormd en tekenen de horizon tussen Gerolstein en Daun.