Erop uit! - Steden & Cultuur

 

Arzfeld (~42km)

De gemeente Arzfeld heeft – net als de omringende plaatsen – een ver teruggaande nederzettingsgeschiedenis. Grafvondsten bevestigen dat deze regio tot het nederzettingsgebied van de Keltische stam van de Treveren hoorde, die zich ooit in de rivierdalen en op de hoogvlaktes vestigden en leefden van akkerbouw en veeteelt. Door vestiging van bedrijven in de jaren ’50 en ’60 kon men het wegtrekken van de bevolking beperken. Het toegankelijk maken van het gebied voor toerisme bracht extra bestaansmogelijkheden. Centraal gelegen in de Islek, is Arzfeld een goed uitgangspunt voor wandel-, fiets- en autotochten.

Bad Münstereifel (~44km)

Bad Münstereifel is een bijzonder schilderachtig en intact gebleven middeleeuws stadje aan de bovenloop van de Erft. Het oude Múnstereifel is ontstaan uit een klooster, dat hier in 830 door de benedictijnen werd gesticht. Van dit klooster is niets meet overgebleven. In de Middeleeuwen beleefde Múnstereifel een bloeiperiode door zijn lakennijverheid en wolmanufacturen.


Zeer goed behouden gebleven zijn de in de 13e en 14e eeuw gebouwde stadsmuren, die nog steeds het gehele stadje omringen, compleet met 18 torens en vier poorten, waarvan de Werthertor de grootste is. Aan de oostzijde staat op de Radberg de burcht, die sinds 1689 een ruïne is, maar waarin men toch kans heeft gezien een café-restaurant te vestigen. In de stadje zelf vallen onmiddellijk de vele vakwerkhuizen op, die in de 16e tot 18e eeuw zijn gebouwd. Als één der mooiste van de gehele Rijnstreek wordt wel het Windeckhaus uit 1664 aan de Orchheimer Strasse beschouwd. En aan de Klosterplatz staat één van de oudste stenen huizen van het Rijnland, het zogenaamde Romaanse huis uit rond 1160. In dit huis is het Hürten-Heimatmuseum ondergebracht. U kunt er vondsten zien uit de periode van het Stenen Tijdperk tot de Middeleeuwen, maar ook meubilair uit statige burgerhuizen en werktuigen van de middeleeuwse lakenwevers.


Blankenheim (~19km)

Het middeleeuwse plaatsje Blankenheim (316-570 m; 9000 inw.) is zeer in trek bij toeristen. Het ligt in het bosrijke nauwe dal van de 'jonge' Ahr. Door zijn oude gebouwen en vakwerkhuizen is het er sfeervol en heeft het een prettig aanzien. Tot de bekendste vakwerkhuizen behoren het Gemeindehaus (Am Hirtentum), Haus Lingscheidt (aan de Klosterstrasse) en Haus Klahsen (Zuckerberg 45).

Het Kreisheimatmuseum geeft een overzicht van de geschiedenis van de stad en omgeving. Het museum heeft zijn hoofdzetel in de Johannesstrasse 6, de overige collecties zijn verdeeld over drie gebouwen. U kunt er natuurhistorische, geologische, archeologische en cultuurhistorische objecten gaan bekijken.

De rooms-katholieke parochiekerk St. Maria Himmelfahrt is in 1495 gesticht door graaf Johann I van Manderscheid-Blankenheim en zijn gemalin Margaretha. Bezienswaardig in deze kerk zijn de plafondschilderingen, het orgel uit 1660, de laatgotische koorstoelen, hetr fraai gesneden altaar en de kerkschat. Onder de kerk bevindt zich een crypte.

 

Langs de Eichholzbach ten zuiden van Blankenheim bevinden zich mooie partijen jeneverstruiken. Dit gebiedje is tot natuurreservaat verklaard.


Daun (~27km)

Daun is een oud Eifelstadje, gelegen op de oevers van de Lieser. Het is een populair vakantieplaatsje, dat ook als kuuroord bekendheid geniet vanwege zijn ijzerhoudende mineraalwaterbron, de Dunaris-Heilquelle die de Dauner Sprudel levert.


Daun bestaat uit twee gedeeltes: Unter-Daun (laag gelegen op de linker, oever van de Lieser), en Ober-Daun (hoog gelegen op de rechteroever). Ze zijn met elkaar verbonden door de ijzeren stadsbrug. Dominerend in het stadsbeeld is het boven Ober-Daun gelegen slot. In de Romeinse tijd was de burcht een uitkijkpost maar in de Middeleeuwen bewoonden de graven van Daun het slot.


Gerolstein (~14km)

De naam Gerolstein komt al in het jaar 1115 voor toen de landheren van Blankenheim verhuisden naar de Löwenburcht in Gerolstein. De overblijfselen van de burcht zijn tegenwoordig het beeldmerk van Gerolstein evenals de Gerolsteiner bronnen. De Gerolsteiner Brunnen is het belangrijkste mineraalwater bolwerk van Duitsland. Het mineraalwater wordt soms vanaf dieptes van meer dan 200 meter onder de Kyll omhoog gepompt. Een rondleiding is absoluut de moeite waard. Maar Gerolstein biedt meer. Een klein maar intiem stadscentrum, het natuurkundemuseum, de romeinse villa Sarabodis en de Erlöserkirche. En Gerolstein ligt zo centraal in de Eifel dat u als het ware alle kanten op kunt.


Heimbach (~52km)

Het stadje Heimbach is ideaal om een dagje te blijven plakken. Behalve veel wandelmogelijkheden in de Kermeterbossen, is de opvallendste bezienswaardigheid in Heimbach de burcht van Hengebach. De geschiedenis ervan gaat terug tot de periode van de vroege middeleeuwen (11de eeuw), ze had een verdedigende functie tegen de aanvallen van de Vikings. Het gebouw dat je nu ziet is niet het oorspronkelijke. Een zware brand in 1687 verwoestte de burcht grotendeels. Pas in 1904 begon men aan een eerste restauratiefase. De heropbouw vond plaats in verschillende fases gedurende de 20ste eeuw. De burcht is nu eigendom van de stad Heimbach en kreeg een multifunctionele bestemming.


Niet ver van de burcht bevindt zich de moderne Salvotorkerk, "aangeplakt" aan de oudere Sint-Clemenskerk. Verder is het plezierig kuieren door de hoofdstraat, met terrassen, kleine kunstgalerijen en winkels.


Junkerath (~5km)

Evenals Kronenburg behoort Jünkerath tot het bovenste Kylldal. Interessant in Jünkerath is het spoorwegmuseum en de burchtruïne Glaadt in het gelijknamige stadsdeel. Jünkerath beschikt over een eigen binnenzwembad maar voor optimaal waterplezier moet u naar het ca. 3 km verder gelegen Stadtkyll.


Kronenburg (~14km)

Kronenburg dankt zijn ontstaan aan het feit dat vanuit dit strategische punt het hele Obere Kylltal kon worden beheerst. Hier, in de buurt van de hoofdwaterscheiding tussen Maas en Rijn, grensden de grote territoria van de middeleeuwse feodale staten aan elkaar: Kurtrier en Luxemburg in het Zuiden en Zuid-Westen en Kurköln en het hertogdom Jülich in het Noorden. De steile klim naar het centrum van Kronenburg beloont de bezoeker met schilderachtige, smalle straatjes en mooie, historische gevels.


Koblenz (~96km)

Koblenz is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. Met 105.888 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm I werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat. Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw.


Monschau (~55km)

Ongeschonden schoonheid. Dat is de troef waarmee het Duitse Monschau al vele jaren talrijke bezoekers lokt. Tradities en regionale specialiteiten speelden en spelen een belangrijke rol in Monschau, dat in 1198 voor het eerst werd genoemd. Tegenwoordig verdient de stad zijn geld vooral met toerisme (per jaar anderhalf tot twee miljoen dagjesmensen), maar van de zestiende tot ver in de twintigste eeuw was de textiel¬industrie de belangrijkste bron van inkomsten.

 

Moutarde de Montjoie, de inmiddels tot ver buiten Monschau bekende mosterd waarvan Clemens August Breuer in 1882 het recept bedacht. Toen lag de molen nog in het centrum, sinds 1950 ligt de molen bergopwaarts.


Prüm(~23km)

Vanwege haar bosrijke omgeving met goed uitgebouwde wandelpaden draagt Prüm ook de bijnaam ‘Waldstadt’. Het erkende luchtkuuroord Prüm maakt deel uit van het Duits-Belgische natuurpark. De stad ligt in een bergstreek, tussen 430 en 590 m hoog. Het stadsbeeld wordt bepaald door de vroegere Benedictijnenabdij uit de 18e eeuw. In de omgeving liggen de 4 stadsdelen Dausfeld, Niederprüm, Steinmehlen en Weinsfeld. Sinds de stichting van de Rijksabdij Prüm in het jaar 721, maakt de stad steeds weer hoogte- en dieptepunten mee. Of het nu door een Noormannenoverval of Wereldoorlog was, Prüm moest steeds weer opnieuw worden opgebouwd en is intussen geworden tot een levendig stadje, waarin natuur, cultuur en moderne industrie elkaar de hand reiken.


Stadtkyll (~8km)

Al in 1292 was Stadtkyll een echte stad met burcht en stadsmuren. Uit deze tijd stamt de Pfarrkirche, weliswaar herhaalde malen herbouwd maar toch nog steeds een bezienswaardigheid. Tegenwoordig is Stadtkyll het toeristisch centrum van het Oberen Kylltal. De infrastructuur is dan ook geheel op het toerisme aangepast. Zo vindt u hier een tennis- en squashcentrum, een zwemparadijs “Vulkamar” en meer dan 80 km bewegwijzerde wandelpaden in het prachtige landschap aan de rand van de Vulkaaneifel.


Trier (~93km)

Trier is de oudste stad van Duitsland, ligt op de rechteroever van de Moezel en heeft circa 100.000 inwoners. De opdracht tot de bouw van de stad werd gegeven door de Romeinse keizer Augustus in 16 v.Chr.. Trier is een centrum van wijnhandel en heeft een belangrijke functie als winkelcentrum voor een grote regio. Trier is ook bekend als geboorteplaats van Karl Marx. Zijn geboortehuis is thans ingericht als museum: het Karl Marx-huis. Een andere toeristische hotspot in Trier is de Porta Nigra. Porta Nigra is een poort in de Romeinse stadsmuur van Trier. De Porta Nigra is gemaakt van zandsteen dat in de loop van de eeuwen, onder invloed van het weer verkleurd is.