Erop uit! - Fauna & Flora

 

 

Natuurpark

Op een 50 km van Lissendorf ligt de toegangspoort (Schleiden-Gemünd) tot het 110 km² grootte Nationaal Park Eifel, dat zich bevindt in het middelgebergte van de Nordeifel. In het Nationaal Park Eifel komen ongeveer 930 bedreigde plant- en diersoorten voor. Alleen al 1.300 keversoorten werden in deze bossen ontdekt. Het edelhert, de wilde kat, de bever, de zwarte ooievaar, de oehoe en de, in Nordrhein-westfalen zeldzame, muurhagedis vinden hier hun leefgebied. Een bijzondere plant die hier veel voorkomt is de gele narcis, een lust voor het oog tijdens haar bloei in april/mei. In de zomer groeien hier in de velden tevens zeer sterk geurende wilde kruiden.

 

Wijnvallei

 

Een zacht microklimaat zorgt ervoor dat je in de Ahrvallei (50km) volop wijngaarden aantreft. In tegenstelling tot heel wat andere Duitse wijnstreken waar vooral witte Riesling-wijn wordt gemaakt, wordt hier volop rode wijn geproduceerd. Bijna 80 procent van de 522 hectare wijngebied is beplant met de blauwe druivensoorten, vooral met Spätburgunder (Pinot Noir) en Blauer Portugieser, een typische Duitse druivensoort.

De 35 km. lange Rotweinwanderweg (www.rotweinwanderweg.de, www.ahr-rotweinwanderweg.de) voert je langs wijngaarden in Bad Bodendorf, Bad Neuenahr/Ahrweiler en Altenahr. Hij loopt dwars door de wijnvelden en wordt aangeduid met bordjes met een rode wijntros.

 

Bloemenpracht

 

Vlakbij de Luxemburgse grens bevindt zich het Orchidarium Schronen (50 km). Hier zijn meer dan 1000 verschillende tropische plantensoorten te bewonderen door de liefhebber. Zoals de naam al doet vermoeden, staan ze vooral bekend voor hun zeer uitgebreide collectie aan Orchideeën.